Łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą, która polega na przewlekłym zapaleniu stawów towarzyszącemu chorobie skórnej. Choroba ma różnorodny przebieg - od postaci łagodnych (które występują najczęściej) do ciężkich, które prowadzą do uszkodzenia stawów i ich niesprawności. Aloes Żele z dodatkiem aloesu są jednym z najbardziej znanych dodatków, [...]
[...] rozwaga i słuchanie swojego organizmu – przede wszystkim! Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety śródziemnomorskiej Posiłek 1 200 g truskawek 2 jajka 100 g jogurtu naturalnego 10 g ksylitolu 120 g awokado odrobinę oliwy z oliwek Truskawki blendujemy razem z jogurtem i ksylitolem. Z jaj robimy omleta na małej ilości oliwy z oliwek, a [...]
[...] Zwiększa ona przemiany energetyczne, poprawia funkcjonowanie metabolizmu, jak i reguluje poziom cukru. Ekstrakt z ostrokrzewu paragwajskiego znane jako yerba mate to naturalne źródło kofeiny i antyoksydantów. Na rynku suplementacji istnieją spalacze z mocniejszymi dodatkami, jednak musimy mieć świadomość, że ich działanie nie jest do [...]
Jeśli liczymy na trwałe, konkretne i zachowujące estetykę sylwetki zmiany to nie warto się spieszyć. Istnieją jednak powody, dla których niektóre osoby chcą schudnąć jak najszybciej. Testowanych metod odchudzania jest wiele i na niektórych działają, a na innych nie. Nie da się zatem podać jednego złotego środka dla wszystkich. Co więcej, każdy, [...]
W dzisiejszych czasach moda na sport oraz suplementację staje się coraz większa. O ile sport zazwyczaj nie jest niczym złym, o tyle suplementacja bywa nieprzemyślana, a niekiedy nawet nazbyt rozbudowana. Naturalne oraz przebadane zdrowe specyfiki są oczywiście jak najbardziej w porządku, niestety coraz więcej osób w celu poprawienia efektów sięga [...]
Większość rodziców w dietach swoich pociech uwzględnia nabiał pod wieloma postaciami, czy to jogurty, serki wiejskie czy mleko. Często bywa tak, że zamiast pełnotłustych produktów mlecznych wybieramy te „odchudzone” z obawy przed dostarczeniem swoim dzieciom "zbędnej" dawki tłuszczy. Czy korzystanie z chudych produktów mlecznych jest dobrym [...]
[...] które nie należą do „czystych”. Warto jednak pamiętać, że dieta IIFYM niekoniecznie polega na tym, aby objadać się wysoce przetworzoną żywnością, bez obecności żywności naturalnej i nieprzetworzonej. IIFYM to system, który polega na luźnym podejściu do diety, w którym jest miejsce dla „czystej” i „brudnej” żywności. Przykładowy jadłospis [...]
[...] Liczne badania naukowe potwierdzają, iż zaburzenie termogenezy ma istotny wpływ na gromadzenie się podskórnego tłuszczu. Z tego powodu warto wzbogacić swoją dietę o naturalne termogeniki, które poza efektem TEF zazwyczaj idą w parze ze związkami takimi jak antyoksydanty czy witaminy. Jeżeli jednak ciężko nam wprowadzić te składniki do [...]
[...] uratować sytuację. Czy istnieją zdrowe alternatywy? Dla porównania skład produktu „Oats and whey” z ALLNUTRITION: „płatki owsiane, koncentrat białek serwatkowych WPC 80% , naturalne aromaty, substancja słodząca: sukraloza. W badaniach naukowych spożycie owsa: obniżyło stężenie insuliny na czczo obniżyło stężenie glukozy na czczo powodowało, iż [...]
[...] stężeniami we krwi wynoszącymi ~60 do 90 μmol/l i stężeniami wewnątrzkomórkowymi w zakresie od 0,5 do 10 mmol/l, w zależności od tkanki. Acerola - najbardziej obfite naturalne źródło witaminy C Aby dostarczyć 200 mg witaminy C, należy spożyć łącznie 5-9 porcji świeżych, minimalnie przetworzonych lub mrożonych owoców i warzyw dziennie. Do [...]
[...] organiczna nie zawiera pestycydów Nie do końca. To zaskakujące, ale produkty organiczne także są narażone na działanie pestycydów. Wystarczy, że rolnicy będą rozpylać naturalne pestycydy na roślinach uprawnych tym samym sprzętem, który był wcześniej używany do rozpylania syntetycznych pestycydów. Druga kwestia to coraz to nowsze badania, [...]
Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić [...]
Dbasz o wystarczającą ilość snu, odpowiednią aktywność fizyczną i spożywasz wystarczającą ilość kalorii, jednak mimo to nadal czujesz zmęczenie przez większość dnia? To powszechny problem, szczególnie wśród kobiet. Podsumowanie Oto niektóre powody, dla których możesz czuć się chronicznie zmęczony. Jeśli zmieniłeś dietę i nawyki związane ze snem i [...]
O tym, że suplement diety nie jest lekiem, wiadomo nie od dzisiaj. Jednak są na rynku związki, których działanie jest tak silne, że wykazuje wsparcie lecznicze dla naszego ciała. Suplementy te można więc używać doraźnie "lecząc" objawy chorobowe, jak i wspomagać walkę z działaniem urazu, nieprawidłowości naszego ciała czy choroby. Układ [...]
Witamina D nazywana jest "witaminą słońca". W jaki sposób światło słoneczne przyczynia się do produkcji witaminy D? Kiedy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych, to one" przekształcają" związki na skórze w prekursory witaminy D. Następnie wątroba i nerki przekształcają te prekursory w formy witaminy D, z których może korzystać nasz [...]
Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
[...] znajdziemy pewne ilości witaminy B2. Twarożek wymieszaj z owocami i orzechami. Deser gotowy. Tuńczyk, awokado, brązowy ryż Tuńczyk – podobnie jak inne ryby stanowi źródło naturalnego koenzymu Q10. Brązowy ryż dostarcza magnezu i niewielkich ilości witaminy B2. Pewne ilości ryboflawiny w towarzystwie zdrowych kwasów tłuszczowych znajdziemy [...]
[...] nas dobre, a wartości różnią się w zależności od sposobu jedzenia i przygotowania. Zwolennicy surowej żywności wierzą, że proces podgrzewania niszczy składniki odżywcze i naturalne enzymy znajdujące się w pożywieniu. Nauka tego jednak nie popiera. Gotowanie zmniejsza ilość/wartość niektórych składników odżywczych, ale innych zwiększa. Proces [...]